Nederlag för den nyliberala högern

Att både Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò tvingats avgå efter bara drygt en vecka som ministrar är ett nederlag för den nyliberala högern. Sprickan inom moderaterna kommer att vidgas. Lanseringen av nya moderaterna har inte varit populärt i alla kretsar. Säkert var det så att Fredrik Reinfeldt försökte blidka de nyliberala krafterna i partiet genom valet av ministrar.

Maria Borelius lyckades snabbt ge överklassen ett ansikte med sin Djursholmsvilla, skånska korsvirkeshus, lägenhet i Cannes och sitt underbetalda tjänstefolk, ett filippinskt hembiträde som enligt uppgift tjänade 2500 kronor i månaden plus mat och husrum, samt en svensk barnflicka som tjänade det dubbla. Trots familjens miljoninkomster ansåg sig inte Borelius ha råd att betala skatt eller arbetsgivaravgifter för sina anställda.

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò hade inte bara svarta barnflickor utan också ett sexton år långt skolk från TV-licensen i bagaget. När skandalen var ett faktum avslöjades också att förre Timbrochefen Stegö Chilò på en middagsbjudning några veckor före utnämningen spytt galla över nya moderaterna och Fredrik Reinfeldt som hon ansåg vara en klassförädare.

Att avgående kulturministern inte drog sig för att skada Reinfeldt märktes på att hennes tillkännagivande kom bara några timmar före budgetpresentationen och regeringens nystart med lansering över hela landet.

Nu när även den nyliberala Tobias Billström sitter löst så får Svenskt Näringsliv och Timbrohögern liera sig med arbetsmarkandsminister Maud Olofsson (c) för att få igenom de försämringar av arbetsrätten som man hoppas på. Hon har genom sitt förslag om försämrad arbetsrätt för ungdomar visat vems ärenden hon är beredd att gå.

I ett längre perspektiv kommer vi att få se en maktkamp inom moderaterna. Överklassen kommer inte att acceptera att deras politiska redskap urvattnas, om en högerregering inte för högerpolitik förlorar den hela sitt syfte.

Mycket kommer att avgöras av hur socialdemokratin och fackföreningsrörelsen handskas med regeringens attacker på a-kassan. Nu måste motståndet mot regeringen ta form och a-kassan till varje pris försvaras. I nuläget befinner sig regeringen och nyliberalerna på defensiven, något som arbetarrörelsen måste ta tillvara. Ett svagt motstånd när det gäller a-kassan kommer att stärka högerkrafterna i och bakom regeringen.

Sätt partiet och facket, sätt medlemmarna, i rörelse.

Lena Ericson-Höijer