Malmö:

Latinskolan strejkar!

På skolgården vajar strejkfanan och inne i aulan har studenterna stormöte med strejkledningen för att diskutera hur strejken ska fortsätta. Det är fredag och på Latinskolan har det inte bedrivits någon utbildning sedan måndagen.

Det var när eleverna fick reda på att 14 av personalen skulle avskedas samtidigt som totalt inköpsstopp infördes. På ett stormöte torsdagen den 18 februari valdes en strejkledning som gavs i uppdrag att förbereda en strejk. På måndagen beslutade ett enigt stormöte att Latinskolan skulle gå ut i strejk på obestämd tid.

"Vi kräver att kurator och sjuksyster ska få stanna kvar! Att de åtta lärarna som varslats ska få stanna kvar! Och att inköpsstoppet, som innebär att vi inte kan köpa in kopieringspapper ens, för att inte tala om relevanta läromedel, omedelbart hävs!" säger Erik Stamrud ur strejkledningen. "I dag har vi 32 elever i varje klass och i vissa grupper upp till 38 elever och om skolan avskedar 8 lärare blir det mellan 40 och 45 elever i grupperna. Det är omöjligt att bedriva studier på detta sätt!"

Aktiviteter varje dag

Eleverna har organiserat aktiviteter, i princip varje dag. På torsdagen anordnades det ett möte med representanter från de politiska partierna, bl.a. Per Olof Olofsson (s) som är ordförande i utbildningsnämnden.

"Jag är besviken på politikerna, det var mest partipolitisk pajkastning" säger Michael Redke dagen efter utfrågningen. "De var mer intresserade av att skylla på varandra än att svara på våra frågor. Det lät nästan som om de trodde att det var en valrörelse!"

På fredagens stormöte kom det för första gången upp ett förslag om att avbryta strejken. Detta ledde till en debatt om bl.a. hur mycket man skulle tvingas ta igen och läsa ikapp efter strejken.

"Vi kommer att vara tvungna att ta igen allt. Det hoppas jag att ni alla är medvetna om och ställer upp på" sa Jenny från strejkledningen, och även om det väckte spridda stön från eleverna så blev omröstningen om fortsatt strejk på obestämd tid cirka fyrahundra mot en.

"De som tror att detta är semester får skylla sig själva. Vi har aktiviteter på halva dagen och efteråt så sitter jag och skriver på mitt specialarbete." sa Michael Redke.

Ut till andra skolor

Aktiviteterna innefattar att gå ut i grupper till andra skolor i Malmö med namninsamlingar och be om stödåtgärder. På onsdagen, dag tre, anordnades en demonstration med elever från tre gymnasieskolor och Lärarförbundet och på måndagen, dag åtta, skall utbildningsnämnden ha ett extrainkallat möte med en representant för eleverna för att diskutera hur man kan lösa problemen i Malmös gymnasieskolor.

Strejkledningens krav att Latinskolan ska få övertrassera sin budget, vilket man har gjort i fyra år innan, är fullt rimligt. Tyvärr innebär det bara att man skjuter problemet på framtiden, till nästa budgetår. Vad man måste göra är att kräva mer pengar, en större budget. Strejkledningen borde sökt stöd i de politiska ungdomsförbunden, SSU och Ung Vänster, för att sätta större press på politikerna.

Malmö kommer nu att granskas av skolverket. P O Olofsson sa sig vara glad åt att skolorna i Malmö ska granskas. "Om jag fått höra att jag gjort ett så dåligt jobb att det måste till en granskning så skulle jag skämmas." sa Latinskolans rektor upprört i debatten. Politikerna fortsatte att lova mer pengar nästa år. "Jag kommer att ha tagit studenten nästa år" var svaret från nästan en tredjedel av de församlade eleverna.

"Politikerna måste inse att för de flesta eleverna spelar det ingen roll om man lovar pengar i någon oviss framtid. Det är nu vi har problem och det är nu de måste åtgärdas" sa Lina Nyström, anställd av SVEA, Sveriges förenade elevorganisationer. Malmös gymnasieskolor ligger redan nu långt under riksgenomsnittet för hur mycket varje elev kostar.

"Avsluta på topp"

Onsdagen den tionde mars avslutade Latinskolans elever sin strejk med en stor demonstration. Trots att snön yrde och vinden bet kallt på ett sätt man sällan ser i Skåne, kom över tusen elever från hela Malmö för att demonstrera mot förhållandena på gymnasieskolorna i kommunen. Demon startade på Stortorget utanför Rådhuset och det hölls en del korta appeller. Nu började snön som hängt i luften hela dagen falla på allvar. Stämningen var sammanbiten och man hade inte fått igenom sina krav. Strejkledningen framhöll att man åtminstone lyckats föra fram malmöskolornas problem i media.

En av anledningarna till att man avbryter strejken nu är att annars kommer eleverna att förlora sina studiebidrag. Dessutom har eleverna missat en del nationella prov som de måste ta igen. Skolans stormöte fann därför att det var lämpligt att avsluta strejken med en stor demonstration: "att avsluta på topp."

Eleverna marscherade upp till stadshuset och krävde att få prata med kommunalrådet Ilmar Repalu. På plakaten frågade eleverna "Vem tar ansvar". De skanderade "Kampen fortsätter, Eleverna skall vinna!" Det råder ingen tvekan om att de kommer att fortsätta kämpa för att kunna ta studenten utan att skämmas och förhoppningsvis kommer Malmös politiker att inse att de måste skjuta till mer pengar.

Det är uppenbart att Malmö måste göra något åt situationen i skolorna snart, för trots att kommunen går plus är elevernas situation ohållbar. Jag har bara en undran: kommer strejkdagarna att räknas in i betyget för samhällskunskap? Enligt min uppfattning förtjänar alla elever på Latinskolan MVG för en väl genomförd och disciplinerad strejk!

Simon L

Från Socialisten nr 39 mars 1999