Förbered motståndet mot regeringen

För fjärde gången sedan den allmänna rösträtten infördes har borgarna vunnit valet. Vad kommer det att innebära för politiken i Sverige?

Under valet och före det har det drivits en hysterisk kampanj mot vad som ansågs vara de ”fuskande”. Sjuka fuskar, apatiska barn fuskar, folk betalar inte skatt, a-kassa utnyttjas osv. Olika självutnämnda experter har suttit och brett ut sig i media. Hyckleriet i denna kampanj visar sig nu när det kommit fram att flera ministrar, däribland kulturministern Cecilia Stegö Chilo inte betalat tv-licens.

Hon och handelsminister Maria Borelius har dessutom anställt barnflickor och städerskor svart. Maria Borelius säger sig inte ha råd att betala vitt lön till barnflicka trots att hon haft en inkomst på över 300 000 om året, samt en man med en inkomst som är mångdubbelt högre. Det visar hur dessa herrar och damer tillämpar en moral för folket och en annan för sig själva. Hänvisningar till moral och respekt för lagar används när man ska attackera de som redan har det sämst ställt. Laglydigheten gäller dock inte för dem själva. Då är det: mycket vill ha mer.

Kapitalets representanter

Om man ser på ministrarna och ser vilka yrkeserfarenheter de har utanför politiken, så framstår det att de är kapitalets direkta representanter.

Den nya finansministern, Anders Borg, har varit chef inom bankvärlden.

Lars Leijonborg har varit konsult.

Carl Bildt har haft flera styrelseposter inom näringslivet, bland annat i RAND corporation, en amerikansk firma som utvecklar militär utrustning. Han har också varit aktiv i Trilateral kommissionen, en internationell elitorganisation som samlar företagsledare och politiker. De enda svenska medlemmar är, förutom Carl Bildt, Marcus Wallenberg och Urban Ahlin. Den sistnämnde är Socialdemokraternas nya utrikespolitiska talesman.

Mats Odell kommer från Svenskt flyg.

Cecilia Stegö Chilò har haft uppdrag i Fritt Näringsliv och Timbro.

Sven Otto Littorin har varit ledamot i ett flertal styrelser bland annat Timbro och olika riskkapitalföretag.

Göran Hägglund har varit konsult och placeringsrådgivare inom näringslivet.

Regeringsförklaringen

I regeringsförklaringen märks hur de tänker förverkliga sin politik.

Inkomstskatterna ska sänkas med 45 miljarder varav 37 miljarder under 2007. Nu kanske en del bli glada, mer pengar efter skatt!  Men vänta lite. Det innebär en minskning av statens utgifter med 5 procent. Var ska de pengarna tas ifrån? Bland annat genom att a-kassan blir obligatorisk och egenfinansieringen ökar. Det kan innebära ökade kostnader med upp till 300 kr i månaden.

Arbetsgivaravgifterna skall slopas inom tjänstesektorn. För unga skall arbetsgivaravgiften halveras. Ytterligare minskningar av inkomster till staten. Arbetsgivaravgiften är en del av löneutrymmet som går till skatt, för att finansiera välfärd. Att ta bort de avgifterna gynnar bara företagen, inte de som arbetar.

Beskattning av fåmansbolag minskas, värnskatten och förmögenhetsskatten skall avskaffas. Arbetsgivarnas sjuklöneansvar efter andra sjukveckan avskaffas.

Den statliga fastighetsskatten skall avskaffas och ersättas av en kommunal avgift. Mer pengar kvar för de som har dyrast hus.

Utrikespolitiskt skall banden stärkas till ”den transatlantiska länken” det vill säga USA-imperialismen. Sverige ska få ökade möjligheter att delta i ”internationella fredsinsatser”, läs patruller till Irak, Afghanistan och Libanon.

Fattigdomen i världen skall utrotas med hjälp av marknadsekonomi och frihandel, på imperialismens villkor kan man lägga till. Det är samma recept som orsakat fattigdomen i världen.

Sverige skall delta i den imperialistiska hetsen mot Kuba och Vitryssland.

Lösningen för problemet med låga lönder inom offentlig sektor är eget företagande och privata vårdgivare.

Kvinnor ska höja sina löner genom att de startar företag.

Hyresrätter i storstädernas förorter skall ombildas till bostadsrätter för att lösa segregation.

Ja, den borgerliga regeringen värnar om familjen, den grundläggande gemenskapen i samhället. Familjen mår bäst om föräldrarna kan välja privat skola och barnomsorg och om mamman stannar hemma med barnen med hjälp av vårdnadsbidrag.

Striden kan börja

På alla fronter står regeringen i konflikt mot arbetarklassens intressen. För att vinna valet har borgarna delvis mörkat sina ambitioner om systemskifte. Men för en borgerlig regering spelar de mindre roll om de verkligen har mandat för hela sin politik, bakom sig har de den svenska borgarklassen. Regeringen kommer att genomföra sin politik så långt de bara vågar. Det enda som kan stoppa dem är arbetarrörelsens motstånd.

Arbetarrörelsen måste förbereda sig för att kämpa mot regeringen med målet att så fort som möjligt byta ut regeringen mot en socialdemokratisk och vänsterpartistisk regering. När arbetarklassens rättigheter och tillkämpade reformer angrips så finns det inte tid för passivt försvar eller att invänta nästa val. Att återinföra en (s)-regering som för samma politik som den gamla, skulle vara en begränsad seger. Det behövs en kamp i arbetarrörelsen för en socialistisk politik.

Väcka liv

Kampen mot den borgerliga regeringen kommer att väcka liv i arbetarrörelsen. Fackföreningarna kommer att vara tvungna att agera mot regeringens anti-fackliga politik. Som ett resultat av valet kan man se en tillströmning av medlemmar till SSU och Ung vänster. Minst 1000 medlemmar har gått med, fler har blivit politiskt medvetna. Ungdomar ställs inför svårare tider och drabbas extra hårt av brist på jobb och bostäder.

De svenska marxisterna organiserade runt tidskriften Socialisten kommer att verka inom arbetarrörelsen i parti, ungdomsförbund och fackföreningar, för socialistiska idéer och för att försvara arbetarklassen och ungdomarna mot konsekvenserna av den borgerliga regeringen.

Martin Lööf