Festen är här... och snart slut

Numera möter man alltfler lyxbilar ute i trafiken. Det är lyxmodeller från BMW, Mercedes, Jaguar och Porsche som måste vara rent förfärligt dyra, och deras förare kör som om de ägde vägen

Man får sina fördomar besannade i tidningen Dagens Industri. Där finns en särskild annonssida för sådana bilar. Eller vad sägs om en begagnad BMW Alpina B6 coupe för 995 000, eller en Mercedes S 500 Long för 999 000.

I modeprogram och skvallertidningar vräker sig kändisarna i kläder, väskor och skor för tiotusen eller mer per styck. Sängar säljs för både tjugo, trettio och sextiotusen. Lyxvillor och våningar för tiotals miljoner byter ägare. Bonusarna för höjdarna i storföretagen når allt perversare nivåer.

Bland finansfolket tycks girigheten vara gränslös. Klipparna tävlar om vem som kan roffa åt sig mest, och är till och med beredd att förfalska siffrorna, som vi såg i fallet Carnegie. De rika vadar i pengar medan sjuka och arbetslösa kläms åt

Vem blir inte förbannad över det här och frågar sig hur länge detta kan fortsätta. Inte länge till! De rikas beteende känns igen från åttio- och nittiotalets sista år. Då var det finansvalpar och IT miljonärer som dansade runt guldkalven. Den festen fick ett abrupt slut genom en djup kris och en sprucken IT bubbla.

Dagens finansfest är på väg åt samma håll, och kanske är det just därför som överdrifterna är så stora. De rika känner på sig att festen snart är över. Därför ger de järnet medans tid är! Och det blir som under småtimmarna på en fest som urartat

De rikas har sin regering men denna lyckas inte bli populär, trots att ekonomin tuffar på och fler får jobb och trots idoga försök att framstå som mjuk och lyssnande. Vänsterblocket har ett övertag i mätning efter mätning. Folk gillar tydligen inte den orättvisa politik som förs, i synnerhet som den försvaras med en arrogans och enfald som tar priset. Och värst är förstås folkpartisterna!

När Lars Leijonborg tillfrågades om att studenter kommer få ännu svårare att hitta bostad när bidraget till studentlägenheter tas bort så blev svaret:

- De kan väl hyra ett rum, det fick jag göra när jag var ung. Eller Nyamko Saboni om att ungdomar luras att ta SMS lån:

- De är faktiskt vuxna människor och då får man själv ta ansvar för det man gör.

För att inte tala om Jan Björklund, som säger att alla skolans problem ska lösas med hårdare regler och större makt för lärarna. Som om ledsna barn som har det svårt hemma skulle bli gladare av tuffare regler. Eller att ungdomar som stressas av en krävande och tråkig katederundervisning skulle arbeta bättre genom ännu mer av detsamma.

Varför är då protesterna inte större mot de rika och deras regering? Främst beror det på att ledningen för arbetarrörelsen knappt lyfter ett finger mot regeringen. Sahlin, Ohly och co sitter och väntar på nästa val och tycks tro att det räcker med att regeringen "binder ris åt sin egen rygg". De verkar också rädda för att skapa förväntningar eftersom dess egen politik skiljer sig alltför lite ifrån den borgerliga.

Detta är en felaktig och farlig strategi. Att kunna privatisera och mala sönder välfärden utan större motstånd har bara gett regeringen råg i ryggen att gå fram ännu hårdare. Om arbetarrörelsen fortsätter att lämna "walk over" är det dessutom  långtifrån säkert att borgarna kommer att förlora nästa val.

Vi kan inte vänta på ledningen. Striden mot de rika och deras regering måste tas på basplanet här och nu!: På jobbet, i skolan och på gator och torg, Genom facket, socialdemokratin, vänsterpartiet och hela folkrörelsesverige.

Samtidigt måste vi sätta press på arbetarrörelsens ledning att starta en masskampanj mot borgarna, med syftet att försvara välfärden och om möjligt splittra regeringen och pressa fram ett extraval. Men arbetarrörelsen måste också utforma ett verkligt alternativ till borgarpolitiken. Socialdemokratin och vänsterpartiet måste överge den nuvarande prokapitalistiska politiken och utforma en socialistisk vänsterallians inför nästa val.

Martin Oscarsson