Centern tar täten i högern

Centerns förslag om särskilt diskriminerande anställningsvillkor för ungdomar under 26 år är ganska underligt. Förslaget går ut på att eftersom arbetslösheten för ungdomar är hög ska en eventuell borgerlig regering göra det enklare att avskeda ungdomar.

Det ska gå att avskeda ungdomar utan anledning under de två första anställningsåren. Som ersättning ska de få ett ”avgångsvederlag” baserat på hur länge de varit anställda.

Det finns många saker som är märkliga med detta förslag. Det första och mest skriande är utgångspunkten att ungdomsarbetslösheten skulle gå ner om det blev ännu lättare att sparka ut folk. Men det som i grunden skiljer det från alla socialdemokratiska förslag än så länge är att det är avsett att slå så urskillningslöst mot alla ungdomar. Du kan ha jobbat dina 6 månader med provanställning för att få fast och efter ett år med fast anställning kommer den nya lagen . . .

Det är inte svårt att dra ner personalstyrkan om det behövs. Sverige är ett av de länder där det är lättast att göra sig av med personal om det inte finns arbetsuppgifter som behöver göras. I lagen kallas det att man har ”arbetsbrist”. Det vill säga en arbetsgivare som upptäcker att produktionen gått ner, eller att en ny maskin gör att alla som är anställda inte kan sysselsättas, har rätt att avskeda personal. Vad han/hon inte har rätt att göra är att välja vem som får gå. Lagen om anställningsskydd säger att den som varit anställd längst också är den som sist får gå. Så den nya lagen handlar inte om att skydda företag som inte behöver personal. Redan nu är det så att företagen inte behöver betala löner till anställda om det inte finns någonting för dem att göra.

Hur är det om man som företagare får in någon som inte sköter sig? Om en person inte sköter sig så kan den personen ändå få gå, men då krävs det ett giltigt skäl. En person som inte gör sitt jobb eller stjäl eller så, kan arbetsgivaren alltid bli av med. Men vi kräver att arbetsgivaren faktiskt kan bevisa att den som får sparken verkligen har misskött sig.

Så varför då detta förslag från Centern? Varför var den franska högerregeringen beredd att offra allt för att driva igenom en liknande lag? Jo, man vill göra sig av med personer som man inte gillar! Det vill säga personer som gör sitt jobb och inte missköter sig ska ändå kunna få sparken. ”Det är ju mitt företag, då måste jag ju kunna få bestämma lite.”

Det handlar om att kunna sätta ännu mer press på arbetarna. Redan idag missbrukas sexmånaders provanställningar. Om du har otur kan du få jobba hos en arbetsgivare under intrycket att det finns ett fast jobb efteråt, bara för att bli ersatt efter sex månader. Ingen förklaring, ingen ursäkt. På en provanställning behöver arbetsgivaren inte uppge giltigt skäl och nu vill centern förlänga den gränsen till två år för alla ungdomar. Tro inte att Folkpartiet och Moderaterna inte gillar idén, de anser bara att det inte vinner röster att tala om det.

Simon Lundin